فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 42 (پاییز 1401)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 42 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسلم باقری*، فاطمه شکاری، زهرا معاون، علی اصغر مباشری، امین نیکبخت صفحات 7-30
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت صنعت گردشگری به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای توسعه پایدار مقصدها و جوامع مختلف در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی از یک طرف و نیز اهمیت تدوین برنامه ها و سیاست های مناسب در راستای توسعه و بهره مندی از این صنعت رقابتی از طرف دیگر، مطالعه حاضر به منظور شناسایی اولویت های اجرایی دولت در راستای توسعه صنعت گردشگری ایران طراحی و اجرا گردید.روش شناسی: مطالعه حاضر در دسته پژوهش های کاربردی قرار می گیرد که به روش ترکیبی و با استفاده از روش تحلیل مضمون و روش بهترین- بدترین فازی  انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر نیز متشکل از کارشناسان و خبرگان صنعت گردشگری است که در بخش کیفی نمونه ای به حجم 35 نفر و در بخش کمی 10 نفر با روش هدفمند انتخاب شده است.

    یافته ها

    تحلیل داده های گردآوری شده نشان می دهد دولت در راستای توسعه صنعت گردشگری می بایست 5 دسته اولویت اصلی را مورد توجه قرار دهد که به ترتیب اهمیت عبارت اند از: اولویت های حمایتی (متشکل از 5 اقدام اصلی)، اولویت های مدیریتی (متشکل از 6 اقدام اصلی)، اولویت های مدیریت منابع انسانی (با 5 اقدام اصلی)، اولویت های بازاریابی (با 5 اقدام اصلی) و اولویت های مرتبط با تقویت و توسعه زیرساخت ها (شامل 4 اقدام اصلی).نتیجه گیری و پیشنهادها: توجه دولت به اولویت بندی ارایه شده در پژوهش حاضر در هنگام برنامه ریزی و اجرا می تواند زمینه ی توسعه بهتر صنعت گردشگری کشور را فراهم آورد.نوآوری و اصالت: در پژوهش حاضر برای اولین بار نسبت به شناسایی اولویت های اجرایی در سطح کلان ملی در راستای توسعه صنعت گردشگری پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، اولویت های اجرایی، دولت، تحلیل مضمون، روش بهترین- بدترین فازی
  • علی مروتی شریف آبادی*، داوود عندلیب اردکانی، فایزه برزگربفرویی صفحات 33-61
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، همگرایی بین زنجیره تامین و پایداری و موضوعات پایداری در مهمان نوازی و هتل داری توجه زیادی را به خود اختصاص داده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مدیریت زنجیره تامین مهمان نوازی پایدار بر رضایت و وفاداری مشتریان در هتل های یزد بوده است.
     روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری نامحدود این پژوهش شامل  مشتریان 10هتل منتخب استان یزد است. جهت انجام پژوهش ابتدا به تدوین فرضیات و ضرورت آن پرداخته شده و سپس با توجه به ادبیات پژوهش و پیشینه آن پرسش نامه ای تدوین گردید که پس از تایید روایی و پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ در میان 150 نمونه آماری توزیع و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون PLS  استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که بعد محیط زیستی مدیریت زنجیره تامین مهمان نوازی پایدار بر رضایت مشتریان و بعد اقتصادی آن بر رضایت و وفاداری مشتریان تاثیر مثبت و معناداری دارد. بعد محیط زیستی مدیریت زنجیره تامین مهمان نوازی پایدار بر وفاداری مشتریان و بعد اجتماعی آن بر رضایت و وفاداری مشتریان تاثیر مثبت و معناداری ندارد.
     نتیجه گیری و پیشنهادها: در نهایت کسب وکارهای مهمان نوازی در بین استراتژی های خود مانند افزایش کیفیت محصولات و خدمات و...، باید به منظور بهبود رضایت و وفاداری مشتری، افزایش عملکرد شرکت، ایجاد مزایای درونی برای خود و بیرونی برای کل جامعه در بلندمدت، اقدامات پایدار لازم دراین سه بعد مذکور را به کار بگیرند.
     نوآوری و اصالت: نوآوری این پژوهش انتخاب دو متغیر رضایت و وفاداری از بین ادراکات و نگرش  مشتریان و انتخاب هتل های استان یزد از بین کسب وکارهای مهمان نوازی در سطح کشور می باشد.

    کلیدواژگان: پایدار، وفاداری مشتری، مدیریت زنجیره تامین مهماننوازی، رضایت مشتری
  • جواد معدنی* صفحات 63-87
    زمینه و هدف

    مدیریت و برنامه ریزی گردشگری پایدار، یکی از مهم ترین اهداف جوامع است که در راستای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی صورت می دهند. پارک های ملی از اصلی ترین منابع طبیعی و زیست محیطی برای گردشگری هستند که نیازمند حفاظت همه جانبه می باشند. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل مدیریت و برنامه ریزی گردشگری پایدار برای حفاظت از پارک های ملی است.
    روش شناسی: این تحقیق، با توجه به هدف از نوع تحقیقات کاربردی است و روش تحقیق آن، روش ترکیبی با رویکرد نسبی متوالی با وزن برابر است. این پژوهش در سه فاز کیفی-کیفی-کمی انجام می شود که به ترتیب از سه روش "فراترکیب-تحلیل مضمون-پیمایش" در آن استفاده شده است.

    یافته ها

    در فاز اول تحقیق، محقق با استفاده از روش فراترکیب از میان 265 مقاله، 52 مورد را که مطابق با موضوع و محتوای تحقیق بودند، ناسایی و با بررسی محتوای آن ها، تنها تعداد 17 مقاله را در فرآیند فراترکیب وارد نمود. در مرحله بعد، یعنی روش تحلیل مضمون، با استفاده از ابزاری چون مصاحبه های نیمه ساختاریافته، 162 شاخص شناسایی شدند که از میان آن ها 46 مضمون پایه، 12 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر استخراج شد. در فاز سوم، یعنی فاز کمی، با ابزار پرسش نامه، تمامی شاخص ها از دیدگاه خبرگان امر مورد بررسی و نظر قرار گرفتند که در نهایت، شاخص هایی چون "نقش نهادها و سازمان های متولی، توسعه زیرساخت های حفاظت از محیط، نقش جامعه، تعریف مساله و تنظیم دستور کار" به عنوان مهم ترین و موثرترین شاخص های مدل مدیریت و برنامه ریزی گردشگری پایدار برای حفاظت از پارک های ملی در نظر گرفته شدند.

    نتیجه گیری

    با ایجاد و اتخاذ مدیریت و برنامه ریزی گردشگری پایدار برای حفاظت از پارک های ملی می توان ضمن برقراری ارتباط و تعامل در سه سطح مهم و کلیدی "جامعه، نهادها و سازمان های متولی، گردشگران و بازدیدکنندگان"، اقدامات اساسی در جهت حفظ و توسعه آن ها را در قالب مدیریت و برنامه ریزی پایدار در حوزه گردشگری، عملی ساخت.

    نوآوری و اصالت

    تحقیق حاضر برای اولین بار به تدوین مدل مدیریت و برنامه ریزی گردشگری پایدار برای حفاظت از پارک های ملی پرداخته است و از لحاظ روش شناسی نیز در زمره معدود تحقیقاتی است که از رویکرد نسبی متوالی با وزن برابر استفاده کرده است. نتایج حاصل از تحقیق می توانند برای سازمان های متولی به صورت اجرایی قابل استفاده باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری پایدار، مدیریت و برنامه ریزی، حفاظت از محیط زیست، پارک های ملی
  • جواد براتی*، مریم رسول زاده صفحات 89-112
    زمینه و هدف

    با توجه به قانون مالیات بر ارزش افزوده و فعالیت هایی از صنعت گردشگری که مشمول معافیت های مالیات بر ارزش افزوده شده اند، این مطالعه به تحلیل آثار قیمتی مالیات بر ارزش افزوده در صنعت گردشگری ایران می پردازد. برای این منظور، بصورت مجزا به بررسی بخشهای «اقامت»، «حمل و نقل» و «آژانس های مسافرتی» پرداخته است.

    روش شناسی

    برای تحلیل آثار قیمتی مالیات بر ارزش افزوده در صنعت گردشگری ایران، از الگوی داده-ستانده استفاده شده است. اعمال مالیات و یا حذف مالیات بر ارزش افزوده، به عنوان سناریوهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داده است که (1) در بخش اقامت؛ اعمال معافیت مالیات بر ارزش افزوده هتل های 4 و 5 ستاره (سناریوی اول)، تاثیر محسوسی بر توسعه گردشگری نخواهد داشت. از طرفی، گسترش شمول مالیاتی به کل واحدهای اقامتی (سناریوی دوم)، اثری به نسبت محسوس تر رخ خواهد داد. اخذ مالیات بر ارزش افزوده از واحدهای اقامتی که خدمات هتلی به گردشگران می دهند اثری 4 برابری نسبت به سناریوی اول دارد. (2) در بخش حمل و نقل؛ اعمال مالیات بر خدمات حمل و نقل مسافر (ریلی و هوایی) که در حال حاضر معاف از مالیات هستند، اثرات توزیعی گسترده ای بر صنعت گردشگری خواهد داشت هرچند که در مجموع در کل اقتصاد ایران چندان تاثیری نمی گذارد. (3) در بخش خدمات دفاتر مسافرتی؛ اعمال مالیات بر ارزش افزوده (9 درصد) بر خدمات آژانس های مسافرتی و گردانندگان تور، اثرات قیمتی که بر کل اقتصاد می گذارد 97 درصد مستقیم و تنها 3 درصد غیرمستقیم است و اثرات غیرمستقیم شوک های وارده به این بخش که بر بخش های دیگر مثل حمل و نقل وارد می آید، تنها معطوف به حوزه گردشگری است. (4) پیوند پسین و پیشین مرتبط با زیربخشهای گردشگری، گویای اهمیت زیربخشهای حمل و نقل در ارتباط بین بخشی با سایر بدنه اقتصادی است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات

    در سیاستهای قیمتی و مالیاتی، بایستی دفاتر خدمات مسافرتی مورد حمایت قرار گیرد زیرا بیشترین اثرپذیری را از سیاستهای قیمتی صنعت گردشگری دارد. از طرفی، خدمات حمل و نقلی نیز به دلیل گستردگی روابط بین بخشی، حایز اهمیت هستند. هرگونه سیاستگذاری که اثرات قیمتی بر اقتصاد گردشگری دارد، بایستی با ملاحظه بیشتری صورت گیرد. همچنین، بر حسب نوع گردشگر و هدف سیاستگذار از اعمال مالیات، بایستی تحلیل های جانبی نیز در این خصوص صورت گیرد.

    نوآوری و اصالت

    استفاده از مدلسازی داده-ستانده در تبیین اثرات مالیاتی در بخش گردشگری ایران برای اولین بار در این مقاله بکار رفته است. همچنین علاوه بر نوآوری در روش، نوآوری در قلمرو و موضوع تحقیق نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، مالیات، معافیت، داده-ستانده
  • محمدرضا حقی، احسان حیدرزاده* صفحات 113-138
    زمینه و هدف

    امروزه خدمات گسترده تری از پارک های بزرگ شهری انتظار می رود به طوری که برخی از آن ها نقش جاذبه ای گردشگری را نیز ایفا می کنند. از همین رو، در پژوهش حاضر، پارک سرچشمه در شهر خوانسار به عنوان یک پارک گردشگرپذیر انتخاب و به ارزیابی رضایتمندی مردم از خدمات آن پرداخته شده است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و پیمایش میدانی است. داده ها به کمک 400 پرسش نامه و با توزیع در میان مراجعه کنندگان به پارک سرچشمه گردآوری شده است. در ادامه داده ها در نرم افزار SPSS وارد شده و به کمک مدل تحلیل عاملی اکتشافی و رگرسیون چندمتغیره خطی مورد تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    مطابق مدل تحلیل عاملی، کیفیت پارک های گردشگرپذیر در 9 عامل شامل «سرزندگی»، «خدمات پایه»، «آرامش و فرح بخشی»، «منحصربه فردی»، «مامن خانوادگی»، «مدیریت و نگهداری»، «محرک پویایی»، «تسهیلات مکمل» و «زیست بوم طبیعی» دسته بندی می شوند. همچنین بر اساس مدل رگرسیون چندمتغیره خطی، عوامل خدمات پایه، مامن خانوادگی و محرک پویایی بیشترین تاثیر را بر رضایت مراجعه کنندگان به این گونه پارک ها دارند.

    نتیجه گیری و پیشنهادها

    ضعف پارک مورد بررسی در دو عامل مدیریت و نگهداری و محرک پویایی بوده است و پیشنهادها باید در راستای ارتقای شاخص های این عوامل باشد. از جمله پیشنهادها برای بهبود این عوامل می توان به تبدیل خیابان سرچشمه به پیاده راه به ویژه در ایام پرمراجعه، تعبیه وسایل و تجهیزات ورزشی در هم جواری محیط بازی کودکان، تعبیه مسیرهای دوچرخه سواری درون پارک و مسیرهای منتهی به آن و برپایی نمایشگاه های فصلی در پارک اشاره نمود.

    نوآوری و اصالت

    استفاده از مدل های آماری جدید و کاربست بیش از 50 شاخص جهت ارزیابی، مهم ترین تفاوت های این پژوهش با پژوهش های پیشین است.

    کلیدواژگان: رضایت از خدمات، پارک شهری، پارک گردشگری، فضای سبز، شهر خوانسار
  • سمیرا محمدی، منوچهر جهانیان*، مهدی پورطاهری صفحات 139-164
    زمینه و هدف

    امروزه، احتمال وقوع کارآفرینی اجتماعی به عنوان ماموریت اجتماعی و انسان دوستانه، از طریق انواع مختلف کسب و کارها رو به افزایش است. تحقیق حاضر با هدف تحلیل نقش میانجی گردشگری روستایی در تاثیر کارآفرینی اجتماعی بر توسعه اقتصادی در استان خراسان شمالی انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر اساس نوع روش تحقیق، توصیفی و از لحاظ روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. در تحقیق حاضر از نرم افزار SPSS برای تحلیل داده های آماری وLisrel   جهت آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، هشت روستاهای هدف و دو روستای مقصد گردشگری استان خراسان شمالی است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه مصاحبه محور استاندارد بوده که به منظور سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد.
     

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که متغیر کارآفرینی اجتماعی، با تاثیرگذاری مستقیم بر شاخص های گردشگری روستایی، این نوع از گردشگری را در روستاهای مورد مطالعه رونق می دهد. همچنین، یافته های تحقیق گویای این بود که کارآفرینی اجتماعی به طور مستقیم و با تاثیرگذاری بر شاخص های اقتصادی، توسعه اقتصادی را در منطقه مورد مطالعه، ایجاد می نماید. علاوه بر این یافته ها، نشان دهنده نقش میانجی گردشگری روستایی در تاثیر کارآفرینی اجتماعی در توسعه اقتصادی استان بود، بدان معنا که کارآفرینی اجتماعی گردشگری، با بهبود گردشگری روستایی، به طور غیر مستقیم نیز، توسعه اقتصادی را ایجاد می کند.

    نتیجه گیری و پیشنهادها

    در نهایت این گونه نتیجه شد که ظهور کارآفرینی اجتماعی در روستاهای دارای پتانسیل گردشگری، هم به طور مستقیم و هم از طریق نقش میانجی گردشگری روستایی رونق اقتصادی را به دنبال دارد.

    نوآوری و اصالت

    اغلب مطالعات انجام شده پیشین، تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم اجتماعی و فرهنگی کارآفرینی اجتماعی را مورد توجه قرار داده اند، اما در تحقیق حاضر این تاثیرات، در توسعه اقتصادی روستاهای دارای پتانسیل گردشگری مورد بررسی واقع شد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کارافرینی اجتماعی، توسعه اقتصادی، کارافرینی روستایی، استان خراسان شمالیی
  • حسن احمدزاده*، محمد حسین حضرتی، علی پناهی صفحات 165-184
    زمینه و هدف

    پهنه بندی و شناسایی فضاهای شهری با پتانسیل باالقوه گردشگری، و معرفی آن ها جهت تاثیر بر نگرش گردشگران به منظور انتخاب مقاصد گردشگری یکی از مهم ترین سیاست های مدیریتی در شهرها می باشد که جلب رضایت و وفاداری گردشگران برگ برنده آن ها خواهد بود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و پهنه بندی پتانسیل گردشگری شهری در قسمت مرکزی استان آذربایجان شرقی (تبریز) انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی مبتنی بر روش مکانی و بازدیدهای میدانی می باشد. که با شناسایی و ادغام پانزده متغیر اجتماعی، محیطی و فیزیکی (تراکم مساحت، فاصله از پارکینگ، فاصله از جاده، فاصله از مراکز درمانی، فاصله از فضای سبز، فاصله از مراکز تفریحی، شیب، فاصله از رودخانه، بارش برف، روزهای آفتابی، سرعت باد، تراکم جمعیت، تراکم خانوار، تراکم تحصیل کرده ها و تراکم فاقد تحصیلات) توسط مدل های خوشه بندی و خودسازمان دهی به پهنه بندی مناطق مستعد گردشگری شهری پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پس از بررسی و شناخت عوامل اجتماعی، محیطی و فیزیکی طبق الگوریتم های مورد استفاده، بیش ترین درصد مساحت مستعد گردشگری شهری مربوط به طبقه پتانسیل خیلی کم با مقدار 44/27 درصد می باشد و بیش ترین درصد مساحت پتانسیل گردشگری شهری در منطقه مورد مطالعه در طبقه پتانسیل خیلی زیاد با مقدار 002/31 درصد به ترتیب مشاهده شد.

    نتیجه گیری و پیشنهادها

    در نهایت پیشنهاد می شود که به منظور ایجاد انگیزه تغییر سیاست، آزمایش های مستند بیش تری در برنامه ریزی مشترک استفاده از زمین انجام شود. از طرف دیگر تهیه پهنه های مستعد گرشگری شهری می تواند راهنمای جامع برای گردشگران، تورگردانان و سند علمی برای مدیران به منظور تصمیم گیری ها و توسعه پایدار باشد.

    نوآوری و اصالت

    شناسایی و توجه به پتانسیل های منطقه برای گردشگری شهری و بررسی مسایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مرتبط با موضوع و ارزیابی توان گردشگری با تلفیق مولفه های مکانی از نوآوری این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: گرشگری شهری، مدل خوشه بندی، مدل خودسازمان دهی، متغیرهای محیطی، تبریز
  • مرجان امینی، حسن بحرالعلوم*، رضا اندام، طاها ربانی صفحات 185-210
    زمینه و هدف

    توجه به آینده، یکی از مهم ترین مولفه های پایداری مقاصد گردشگری ورزشی است؛  اما این موضوع تاکنون به خوبی در مطالعات موجود واکاوی نشده است. لذا هدف پژوهش حاضر، تحلیل آینده مقاصد گردشگری ورزشی بر اساس شناسایی عوامل و پیشران های منتهی به سناریوهای محتمل و ممکن تا افق زمانی 1410 می باشد که از طریق یک مطالعه موردی در استان اصفهان انجام شده است.

    روش شناسی

    روش تحقیق این مطالعه، از نظر هدف، از نوع کاربردی، ازنظر مسیر انجام، از نوع پیمایشی است. داده های پژوهش با استفاده از سه روش مصاحبه، مرور ادبیات نظری و پرسشنامه های وزن دهی شده گردآوری شد. جامعه آماری تحقیق شامل 14 نفر از متخصصین حوزه گردشگری ورزشی بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل ساختاری در نرم افزار میک مک و روش تحلیل سناریو انجام گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سیستم گردشگری ورزشی استان اصفهان یک سیستم ناپایدار می باشد که در آینده به تغییرات آنی متغیرهای دارای عدم قطعیت بالا وابسته خواهد شد. بر اساس شناسایی چهار عدم قطعیت بحرانی و پنج عامل از پیش معین، درمجموع 16 سناریو ایجاد شد که شامل دو سناریوی غیرمحتمل، پنج سناریوی ناسازگار، سه سناریو با احتمال وقوع ضعیف، چهار سناریوی با احتمال وقوع متوسط و دو سناریو با احتمال وقوع قوی است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات

    نتیجه نهایی این بود که فقدان سیاست گذاری واحد و منسجم باقابلیت به روزرسانی مداوم و پویا در سطح ملی، منجر به آسیب پذیر شدن مقاصد گردشگری ورزشی استان اصفهان شده است. لذا مهم ترین راهبردها و اقدامات برنامه ریزی آینده، بایستی حول محور سیاست گذاری در سطح استانی متمرکز شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مقصد، آینده نگاری منطقه ای، تحلیل ساختاری، سناریونگاری، عدم قطعیت
|
  • Moslem Bagheri *, Fatemeh Shekari, Zahra Moaven, Ali Asghar Mobasheri, Amin Nikbakht Pages 7-30
    Context and Purpose

    This study was designed and implemented to identify the executive priorities of the 13th government in order to develop Iran's tourism industry, considering the county’s potential, the importance of the tourism industry as a tool for sustainable development, and the importance of developing appropriate programs and policies to develop and benefit from this competitive industry.Design/methodology/approach: This is an applied study that relied on a mixed research method using thematic analysis and the best-worst fuzzy method. The statistical population consists of 35 experts in the tourism industry in the qualitative part, and 13 people in the quantitative part, who were selected through purposefulsampling.

    Findings

    Analysis of the collected data shows that the 13th government should consider 5 main priorities for developing the tourism industry, which are, in order of importance, supportive priorities (consisting of 5 main actions), managementpriorities (consisting of 6 main actions), human resources management priorities (including 5 main actions), marketing priorities (consisting of 5 main actions), and priorities related to strengthening and developing infrastructure (including 4 main actions).

    Conclusion

    The government's attention to the executive priorities presented in the current research during planningand implementation can provide the basis for better development of the Iran's tourism industry .Originality/value: In this research, the executive priorities at the macro-national level to the development of the tourism industry have been addressed for the first time.

    Keywords: Tourism Development, Executive Priorities, 13th Government, Thematic Analysis, Best-Worst Fuzzy Method
  • Ali Morovati Sharifabadi *, Davood Andalib Ardakani, Faezeh Barzegar Pages 33-61
    Context and Purpose

    In recent years, the convergence between supply chain and sustainability and sustainability topics has been paid much attention in the hospitality and hotel industry. The present study investigates the effects of sustainable hospitality supply chain management (SHSCM) on customers’ satisfaction and loyalty at Yazd hotels.

    Design/methodology/approach

    This study was applied in terms of goal and descriptive-survey in terms of method. The unlimited statistical population of this study included customers of 10 Yazd’s representative hotels. To do the research, the hypotheses and relevant necessity of the research were developed. Considering the research literature and its background, a questionnaire was developed to distribute it among 150 samples after its validity and reliability were confirmed using Cronbach’s alpha. Also, PLS test was used for research data analysis.

    Findings

    The results show that the environmental dimension of SHSCM has a positive and significant effect on satisfaction and its economic dimension has a positive and significant effect on customer satisfaction and loyalty. The environmental dimension of SHSCM does not have a positive and significant effect on loyalty and its social dimension on satisfaction and loyalty.

    Conclusion

    In sum, hospitality businesses need to employ different strategies as for the three mentioned dimensions to improve satisfaction and loyalty of customers, increase corporate performance, and create internal advantages for themselves and the whole society in the long run.

    Originality/value

    The innovation of this research is to select between two variables of satisfaction and loyalty among customers’ perceptions and attitudes and choose Yazd’s hotels among the businesses at hospitality at the national level.

    Keywords: Sustainable, Customer Satisfaction, Hospitality, supply chain management, Customer loyalty
  • Javad Madani * Pages 63-87
    Context and Purpose

    Sustainable tourism management and planning is one of the most important goals of communities to protect the environment and natural resources. National parks are one of the main natural and environmental resources for tourism, which need comprehensive protection. The aim of this study is to develop a sustainable tourism management and planning model for the protection of national parks.
    Design/methodology/approach: This study is applied research according to its purpose and follows a partially mixed sequential equal status design. This research is carried out in three qualitative-qualitative-quantitative phases, in which three methods of "meta-synthesis, thematic analysis, and survey" were used.

    Findings

    In the first phase of the study, the researcher identified 52 items that were in accordance with the subject and content of the research using the meta synthesis method, and by examining their content, only 17 articles in the meta-synthesis process were chosen. In the next step, the thematic analysis method, using tools such as semi-structured interviews, 162 indicators were identified, from which 46 basic themes, 12 organizing themes, and three global themes were extracted. In the third phase, i.e. the quantitative phase, with the help of a questionnaire, all indicators were examined and considered from the perspective of experts. Finally, indicators such as the "role of responsible institutions and organizations, development of environmental protection infrastructure, the role of society, problem definition, and agenda setting" were considered the most important and effective indicators of sustainable tourism management and planning model for the protection of national parks.

    Conclusion

    By creating and adopting sustainable tourism management and planning for the protection of national parks, while establishing communication and interaction at three important and key levels of "community, institutions and responsible organizations, and tourists and visitors", basic measures can be taken to preserve and develop national parks in the form of sustainable management and planning in the field of tourism.

    Originality/value

    For the first time, the present research has developed a sustainable tourism management and planning model for the protection of national parks, and in terms of methodology, it is among the few studies that have used the relative partially mixed sequential equal status design. The results of the research can be useful for trustee organizations in an executive manner.

    Keywords: Tourism, Sustainable Tourism, management, planning, environmental protection, national parks
  • Javad Barati *, Maryam Rasoulzadeh Pages 89-112
    Context and Purpose

    According to the VAT law in Iran and the activities of the tourism industry that are subject to VAT exemptions, this study examines the sections of "Accommodation, transportation, and travel agencies" separately.

    Design/methodology/approach

    This study uses an input-output model to analyze the price effects of VAT in the Iranian tourism industry. Introducing VAT in the production chain of products is one of the advantages of using this model. The effects analysis has been done in different scenarios.

    Findings

    The results showed that (1) in the accommodation sector: VAT exemption for 4- and 5-star hotels (first scenario) will not have a significant impact on tourism development. Also, by extending tax coverage to all hotels, apartment hotels, and guesthouses (second scenario), a relatively more noticeable effect will occur. (2) In the transport sector: the imposition of taxes on passenger services (rail and air) will have far-reaching distributional effects on the tourism industry, although overall it will have little effect on the general Iranian economy. (3) In travel agency services: the imposition of VAT (9%) on the services of travel agencies and tour operators and the price effects it has on the whole economy is 97% direct and only 3% indirect. (4) The backward and forward linkages related to tourism sub-sectors show the importance of transportation sub-sectors in the inter-sector relationship with other economic bodies.

    Conclusion

    In tax policies, travel agency services should be supported because they are most effective from the price policies of the tourism industry. Also, transportation services are important due to the extent of inter-sectorial relations. Any policies that have price effects on the tourism economy should be done with more consideration. Also, depending on the type of tourist and the policy maker's purpose of tax, side analyses should be done in this regard.

    Originality/value

    The Input-Output analysis in tax explanation in Iran's tourism sector is used for the first time in this study. In addition to innovation in the methodology, there is also innovation in the field and subject of research.

    Keywords: Tourism, taxes, exemptions, input-output
  • Mohammad Reza Haghi, Ehsan Heidarzadeh * Pages 113-138
    Context and Purpose

    Nowadays, more extensive services are expected from large city parks in a way that some of them also play the role of tourist attractions. Therefore, in the present research, Sarcheshmeh Park in Khansar City has been selected as a tourist park and the satisfaction of people with its services has been evaluated.

    Design/methodology/approac

    The current research is descriptive-analytical. The data was collected with 400 questionnaires which were distributed among the visitors of Sarcheshmeh Park. Next, the data were analyzed with an exploratory factor analysis model and linear multivariate regression.

    Findings

    According to the factor analysis model, the quality of tourist parks is categorized into 9 factors including "vitality", "basic services", "peace and joy", "unique to an individual", "family safe", "management and maintenance", "dynamic stimulus", "complementary facilities", and "natural ecosystem". Also, based on the linear multivariate regression model, the factors of basic services, family safety, and dynamic stimulus have the greatest impact on the satisfaction of visitors with these parks.

    Conclusion

    The weakness of the investigated park is in the two factors of management and maintenance and dynamic stimulus. Among the suggestions to improve these factors, Sarcheshmeh Street can be turned into a pedestrian street, especially during busy days, installing sports equipment in the vicinity of the children's playground, installing bicycle paths in the park and the paths leading to it, and setting up seasonal exhibitions in the park.

    Originality/value

    Utilizing new statistical models and the use of more than 50 indicators for evaluation are the most important differences between this research and previous studies.

    Keywords: Service’s Satisfaction, urban park, Tourist Park, Green space, Khansar City
  • Samira Mohammadi, Manouchehr Jahanian *, Mehdi Pur Taheri Pages 139-164
    Context and Purpose

    Nowadays, the probability of occurrence of the social entrepreneurship as a social and humanitarian mission is increasing through various types of businesses, including types of tourism. The present research was conducted to analyze the mediating role of rural tourism in the impact of social entrepreneurship on economic development in North Khorasan province.

     Design/methodology/approach

    This study follows a descriptive research method and is practical in terms of purpose and survey type in terms of the data collection method. Moreover, SPSS software was used for descriptive statistics, and Lisrel software was utilized to test research hypotheses. The statistical population of the research was ten target villages and tourist destinations of North Khorasan province, which were selected through the purposeful sampling method. The tool for collecting information related to the research variables was an interview-based questionnaire, whose content and construct validities were checked. The reliability of the questionnaire was also confirmed by Cronbach's alpha test as higher than 0.7 for all three variables of the current research.

    Findings

    The obtained results indicate that the variable of social entrepreneurship has a direct and significant effect on the variables of economic development and rural tourism. Also, the rural tourism variable positively affects the economic development variable. On the other hand, the social entrepreneurship variable, through the mediator role of the rural tourism variable, has an indirect and significant effect on economic development.

    Conclusion

    The key result is that the emergence of social entrepreneurship in villages with tourism potential leads to economic prosperity in both direct and indirect ways.

    Originality/value

    Most of the previous studies have paid attention to the direct and indirect social and cultural effects of social entrepreneurship, but in the present research, these effects were investigated in the economic development of villages with tourism potential.

    Keywords: Rural Tourism, Social Entrepreneurship, Economic development, Rural entrepreneurship North Khorasan province
  • Hassan Ahmadzadeh *, Mohammad Hosein Hazrati, Ali Panahi Pages 165-184
    Context and Purpose

    The present study was conducted with the aim of evaluating and zoning the potential of urban tourism in the central part of East Azerbaijan Province (Tabriz).

    Design/methodology/approach

    By identifying and integrating fifteen social, environmental and physical variables (area density, distance from parking, distance from road, distance from medical centers, distance from green space, distance from recreation centers, slope, distance from river, snowfall, Sunny days, wind speed, population density, household density, density of the educated and density of the uneducated) were studied by clustering and self-organizing models to zoning areas prone to urban tourism.

    Findings

    The results of the present study showed that after studying and recognizing social, environmental and physical factors according to the algorithms used, the highest percentage of potential urban tourism area is related to the very low potential class with a value of 27.44% and the highest percentage of potential area Urban tourism in the study area was observed in a very high potential category with a value of 31.002%, respectively.

    Conclusion

    Preparation of urban tourism prone areas can be a comprehensive guide for tourists, tour operators and a scientific document for managers in order to make decisions and sustainable development.

    Originality/value

    Identifying and paying attention to the potentials of the region for urban tourism and investigating the economic, social and cultural issues related to the subject and evaluating the potential of tourism by integrating the spatial components is the innovation of this research.

    Keywords: urban tourism, clustering model, self-organizing model, environmental variables, Tabriz
  • Marjan Amini, Hassan Bahrololoum *, Reza Andam, Taha Rabbani Pages 185-210
    Context and Purpose

    Lack of attention to the future in the micro and macro tourism policies of the country and insisting on the model of "planning based on the current situation" has led to the adoption of very fragile policies to manage sports tourism destinations. Therefore, the purpose of this study is to analyze the future of sports tourism destinations based on identifying the factors and drivers leading to possible scenarios up to the time horizon of 2031, which has been done through a case study in Isfahan province.

    Design/methodology/approach

    The research method of this study is survey. Research data were collected using three

    methods

    interview, theoretical literature review and weighted questionnaires. The statistical population of the study included 14 experts in the field of sports tourism who were selected by purposive method. Data analysis was performed using structural analysis and scenario analysis.

    Findings

    Isfahan sports tourism system is an unstable system that in the future will depend on the immediate changes of variables with high uncertainty. Based on the identification of four critical uncertainties and five predetermined factors, a total of 16 scenarios were created, including two unlikely scenarios, five inconsistent scenarios, three low-probability scenarios, four medium-probability scenarios and two high-probability scenarios.

    Conclusion

    The lack of a unified and coherent policy with the ability of continuous and dynamic updating at the national level, has led to the vulnerability of sports tourism destinations in Isfahan province. Therefore, the most important strategies and future planning actions should be focused on policy-making at the provincial level.

    Keywords: Destination Planning, Regional Foresight, Structural Analysis, Scenario Planning, Uncertainty